Länsmusiken bjuder på Peter och Vargen

Datum: 2020-06-16
Tid: 19.00
Kategori: Livestreamad Konsert

Det var en gång en liten pojke som fick följa med sin mamma från sin ukrainska by hela vägen till Moskva och ibland hela vägen till S:t Petersburg, när hon skulle ta pianolektioner.

Pojken, Sergej Sergejevitj, lyssnade på mamma Maria när hon övade och övade. Det inspirerade honom till att han vid fem års ålder komponerade sitt första musikstycke, ”Indisk galopp” i F (lydisk skala eftersom han inte riktigt lyckats bemästra de svarta tangenterna ännu).

Vid nio års ålder komponerade Sergej Prokofjev operan ”Jätten” som hans familj skulle framföra. Vid den tiden hade 1800-talet övergått till 1900-talet, det århundrade som kom att se Prokofjev som en av de mest berömda och populära kompositörerna.

1936 fick Sergej Prokofjev i uppdrag att skriva en symfoni för barn, Den klassiska musiksagan Peter och Varjen, som bygger på en rysk folksaga, har skrämt och roat generationer av barn och vuxna sedan första framträdandet.

Prokofjev använde sig av ledmotiv, små melodier och så orkesterns olika instrument för att beskriva de olika rollerna i sagan. Det kan vi också känna igen från filmens värld.

Sagan berättas av Urban Wedin som är producent på Länsmusiken och som tidigare frilansat som sångare, skådespelare och dansare.

Livestream tisdag 16 juni kl. 19.00

Följ sändningen på Camerata Play, via Facebook eller Vimeo.

www.cameratanordica.com/sv/camerataplay/

www.facebook.com/cameratanordica/

Konserten kommer att ligga kvar och kan ses i efterhand

 

Tillbaka till kalendern